HSK Trias wielrenners

HSK Trias wielrenners

1:00 PM on Thursday, October 20, 2022 • Edited

Het omslagpunt bij de begeleiding van duursporters

Algemeen wordt aangenomen dat het omslagpunt ligt bij die zwaarste inspanning (hartfrequentie) waarbij de lactaatconcentratie bij een gelijkblijvende belasting niet verder stijgt. Dit komt ongeveer overeen met de ‘knik’ in de lactaatcurve.
Deze ‘omslagknik’ wordt duidelijker naarmate de belastingsduur van het gevolgde protocol langer is en naarmate men een duidelijke rustwaarde heeft.
Latere onderzoeken tonen aan dat extreem getrainde duursporters zeer hoge lactaatwaarden (gemiddeld rond de 8 mmol/l) een uur kunnen volhouden (12,13).
De gelijkblijvende inspanning waarbij de hartslag stijgt ligt boven het omslagpunt. Het lichaam kan de productie van lactaat bij dit niveau niet meer voldoende bufferen en verwerken, waardoor de lactaatwaarde stijgt en verzuring optreedt.

Bij iedere lactaatconcentratie hoort een bepaalde hartfrequentie. Het punt waar de lactaatconcentratie exponentieel stijgt komt overeen met het omslagpunt en wordt lactaatdrempel genoemd. Het is dus niet nodig om bij iedere (aerobe) training de lactaatwaarde te meten, de hartslag (aangestuurd door de chemische samenstelling van het bloed) is een directe afgeleide.


https://www.nvkc.nl/sites/default/files/NTKC/2006-1-p15-18.pdf